Till övergripande innehåll för webbplatsen

Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven)

|
|
Karnov har Norges mest oppdaterte juridiske oppslagsverk med nyskrevne og ajourførte kommentarer til lover, forskrifter, konvensjoner, forordninger og direktiver. Oppslagsverket inneholder også artikler og en rekke norske, svenske og danske fremstillinger – alt lenket opp til Lovdatas kilder. Kommentarene skrives og ajourføres av landets fremste jurister. Karnov tilbyr historiske versjoner av lovkommentarene, så nå kan alle aktører innen rettspleien trygt henvise til en note.

Med Karnov Lovkommentarer blir rettskildene i Lovdata Pro beriket med enda mer verdifullt innhold, slik at du til enhver tid er oppdatert og kan arbeide målrettet og effektivt.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Marie Vaale-Hallberg

Partner, Kvale Advokatfirma DA

Stjernenote

Stjernenote

Lov 19. desember 2003 nr. 124 om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven eller matl.) hører under Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Det sentrale forarbeidet er Ot.prp. nr. 100 (2002–2003) Om lov om matproduksjon og mattrygghet mv.

Matloven innebar en betydelig omorganisering av matforvaltningen gjennom etableringen av Mattilsynet. Loven førte videre til en betydelig forenkling i lovstrukturen ved at sentral lovgivning ble samlet helt eller delvis i én lov. Lovarbeidet bygget videre på tilnærmingen «fra fjord/jord til bord», hvilket var ment som et uttrykk for at regelverket skulle favne hele matkjeden. Den norske tilnærmingen harmonerte fullt ut med moderniseringen som pågikk parallelt på EU-nivå, der et bredt anvendelsesområde for næringsmiddellovgivningen ble ansett nødvendig for å ta hensyn til næringsmiddeltrygghet på en omfattende og fullstendig måte (se forordning (EU) nr. 178/2002 General Food Law (matlovsforordningen), fortalepunkt 11–14). Matloven trådte i kraft før General Food Law ble implementert som en del av EØS-avtalen, men ble utformet slik at sentrale prinsipper ble hensyntatt før innlemmelsen i EØS-avtalen.

Matloven er en klassisk hjemmelslov og gir hjemmel til inkorporasjon av EUs direktiver og forordninger som angår næringsmidler. Matloven angir de hovedprinsipper som næringsmiddellovgivningen bygger på, men den vesentlige delen av næringsmiddelregelverket er inntatt i detaljerte forskrifter som i stor grad inkorporerer EUs sekundærlovgivning til norsk rett. Eksempler på dette er forskrift 28. november 2014 nr. 1497 om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften), som inkorporerer forordning (EU) nr. 1169/2011 av 25. oktober 2011 om næringsmiddelopplysninger til forbrukerne (matinformasjonsforordningen) med endringsforordninger, forskrift 17. februar 2010 nr. 187 om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, som inkorporerer forordning (EF) nr. 1924/2006 av 20. desember 2006 om ernærings- og helsemessige påstander om næringsmidler (påstandsforordningen for matvarer) med endringsforordninger, og forskrift 22. desember 2008 nr. 1623 om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforskriften), som inkorporerer forordning (EF) nr. 852/2004 av 29. april 2004 om næringsmiddelhygiene.

EU-rettskilder er relevante ved tolkningen av matloven og tilhørende forskrifter. Generelt er det få rettskilder som belyser tolkningen av næringsmiddellovgivningen. Det er lite norsk rettspraksis samt begrenset rettspraksis fra EU-domstolen. Juridisk litteratur er i tillegg begrenset. I sum medfører dette at EU-kommisjonens og Mattilsynets veiledere og retningslinjer ofte får praktisk betydning tross deres lave rettskildemessige status. Av utenlandske kilder kan nevnes tidsskriftet European Food and Feed Law Review og EU Food Law Handbook (European Institute for Food Law) av Bernd van Der Meulen.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Tanaloven

Deltakerloven – deltl

Petroleumsloven

|
|

Forbrukerkjøpsloven

Skadeserstatningsloven – skl

Bustadoppføringslova – buofl

Håndverkertjenesteloven

Produktkontrolloven

Markedsføringsloven

Angrerettloven

Bilansvarslova – bal

Innskuddspensjonsloven

Forsikringsvirksomhetsloven – forsvl

Yrkesskadeforsikringsloven

Pakkereiseloven

Pasientskadeloven

El-tilsynsloven

Voldsoffererstatningsloven

Voldserstatningsloven

Forsikringsavtaleloven

Konfliktrådsloven

Ehandelsloven

|
|

Naturskadeerstatningsloven

Naturskadeloven

Auksjonsloven

Jernbaneansvarsloven

Sanksjonsloven

|

Bildeprogramloven

Lov om medisinsk utstyr

Film- og videogramlova

Medieansvarsloven

Lov om rett til å selja uhenta ting

|
|

Forsikringsformidlingsloven

Forskrift om gebyr for uforsikret motorvogn mv.

Næringsberedskapsloven

Forskrift om utmåling av tvangsmulkt og overtredelsesgebyr

Alkoholloven

Bergverksordning for Svalbard

|

Tjenesteloven

|

Kosmetikklova

EØS-konkurranseloven

Naturskadeforsikringsloven

Agenturloven

|