Jo Are Brænden
Advokat (H), Advokatfirmaet Thallaug ANS
Advokat (H), Advokatfirmaet Thallaug ANS
Lov 28. juni 1974 nr. 58 om odelsretten og åsetesretten (odelslova eller odl.) hører under Landbruks- og matdepartementet (LMD).
Odelsretten og åsetesretten er gitt vern mot opphevelse i Grunnloven § 117, tidligere i Grunnloven § 107.
Odelslova trådte i kraft 1. januar 1975. Loven avløste Lov, angaaende Odelsretten og Aasædesretten av 26. juni 1821.
Odelsretten gir rett til å overta en eiendom den odelsberettigede har odelsrett til, når eiendommen er overdratt til noen med dårligere odelsrettslig prioritet eller til noen uten odelsrett. Odelslova regulerer betingelsene for odelsrett, prioriteten mellom dem som har odelsrett, og de nærmere vilkårene for å kunne overta eiendommen i medhold av odelsretten mv.
Åsetesretten gir rett til å overta en eiendom som den åsetesberettigede har åsetesrett til, på et dødsboskifte. Odelslova regulerer betingelsene for åsetesrett, prioriteten mellom ulike åsetesberettigede samt de nærmere vilkårene for å kunne kreve å overta eiendommen i medhold av åsetesretten.
Som følge av at odelsretten og åsetesretten er særskilte rettigheter til å overta landbrukseiendom som har skiftet eier eller skal skifte eier, er odelsrett og åsetesrett gitt virkning også i de ulike lovene som regulerer fordeling av verdier ved arv, ved ektefelleskifte og ved oppløsning av husstandsfellesskap. Se arveloven §§ 106, 108 og 109, ekteskapsloven §§ 66 og 67 og husstandsfellesskapsloven § 3.
Odelsrett er videre gitt betydning etter konsesjonsloven (lov 28. november 2003 nr. 98) ved at den som er odelsberettiget til eiendom som er underlagt reglene om konsesjon i konsesjonsloven, ikke trenger konsesjon for å erverve eiendommen, på betingelse av at konsesjonslovens krav om bo- og driveplikt blir oppfylt, jf. konsesjonsloven § 5.