Morten Nadim er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo. Han tok doktorgrad ved Universitetet i Bergen i 2017. Han har tidligere arbeidet som advokat i advokatfirmaet Wiersholm og som seniorrådgiver hos Sivilombudet. Han har publisert flere artikler om Norges Høyesterett og domstolens rolle og utvikling. I tillegg har han bidratt med et kapittel om Norges hemmelige tjenester i antologien Historie og politikk – historiebruk i norsk politikkutforming etter 1945.
Denne fremstillingen handler om hvordan Høyesterett har endret sin måte å skrive dommer på de siste 50 årene. Fra å være en domstol som avgjorde enkeltsaker med konkrete begrunnelser, har Høyesterett blitt en tydelig prejudikatsdomstol som ofte gir generelle redegjørelser for uavklarte rettsspørsmål. Dette er særlig tydelig når Høyesterett hever saken til behandling i storkammer eller plenum.
Boken inneholder en empirisk analyse av nesten 500 avgjørelser fra Høyesterett siden 1970 og illustrerer endringene som har skjedd, gjennom å se på rettskildebruk, bærende hensyn for resultatet og abstraksjonsnivået i domspremissene. Fremstillingen har også en omfattende teoretisk del om metode for empirisk domstolforskning, skreddersydd til Norges Høyesterett. Publikasjonen er en oppdatert versjon av forfatterens ph.d.-avhandling
Boken er skrevet av Morten Nadim, førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.
Digital utgave: Lovdata Pro Karnov.