Till övergripande innehåll för webbplatsen

Ny fremstilling om merverdiavgift og indirekte skatter i kraftbransjen – forfattet av eksperter med lang bransjeerfaring

   

Behovet for bærekraftige energiløsninger er økende, og avgiftshåndteringen i kraftbransjen er en kritisk faktor for utvikling og drift. Det forklarer Vibeke Udnæs, som sammen med Erlend Øen har skrevet boken Merverdiavgift og indirekte skatter i kraftbransjen.

 

Problemstillinger rundt kraftbransjen og Norges avgiftsregler  

Fremstillingen tar for seg problemstillingen rundt kraftbransjen og Norges avgiftsregler og adresserer spesifikke avgiftsutfordringer som skiller seg fra andre næringer. Forfatterne gir leseren praktiske verktøy som kan hjelpe til med ånavigere riktig i et komplekst og ofte forvirrende avgiftslandskap. De håper mer kunnskap og ny innsikt kan støtte kraftbransjens vekst og tilpasning til nye regulatoriske krav og markedsmuligheter. 

 – I boken ser vi på de utfordringene kraftbransjen i dag står overfor, alt fra den spesielle organiseringen og de særlige regulatoriske kravene for bransjen, sier Vibeke Udnæs. Hun er jurist i Statkraft med erfaring som advokat i Deloitte. 

 Les mer om boken her

 

Kraftbransjens utfordringer 

Vibeke forteller at ved å se spesifikt på kraftbransjens utfordringer og mulige løsninger på dem kan boken bidra til å effektivisere avgiftshåndtering og understøtte strategiske beslutninger innen sektoren. 

– Det kan være utfordrende å anvende et generelt regelverk på en bransje som har en del særegenheter. Tanken er å snu om på innfallsvinkelen og ta utgangspunkt i de særegne problemstillingene og peke på mulige løsninger ut fra et slikt konkret perspektiv, forklarer Udnæs. 

 

Boken som et bransjeverktøy 

Udnæs forteller videre at publikasjonen ikke er en generell «lærebok» i merverdiavgift, men ment som et konkret bransjeverktøy. Erlend Øen, advokat i Vestland FK, håper at aktører i bransjen kan gjenkjenne seg i bokens problemstillinger og forhåpentligvis oppleve å få en «snarvei» til den relevante avgiftsjussen.  

– Ettersom boken belyser viktige avgiftsmessige utfordringer som for eksempel avgiftsbehandlingen av kraftsamarbeid og internasjonale kraftsalg, er boken spesielt relevant for de som arbeider innen regnskap, økonomi og revisjon, sier Erlend Øen. 

Han legger til at boken også er relevant for ingeniører, ledere og beslutningstakere i kraftsektoren. 

– Avgiftsmessige utfordringer hvor avgiftsregler kan påvirke både planlegging og gjennomføring av kraftprosjekter og potensielt begrense utviklingen mot mer bærekraftig energiproduksjon, gjør publikasjonen svært sentral for aktører i kraftsektoren, sier Øen.