Till övergripande innehåll för webbplatsen

Juristen: Jurister mener de mangler digital kompetanse, men har troen på teknologi

   

Bransjerapporten Fremtidens Jurist 2023 fortsetter å vekke interesse, også to måneder etter fremleggelsen. Bransjebladet Juristen har skrevet om funnene fra undersøkelsen om teknologikompetanse og endringene i bransjen.

Hovedfunnene i årets Fremtidens Jurist er fordelt på kapitlene «Appetitt på teknologi», «Like vilkår» og «En ny reise». Rapporten er basert på en spørreundersøkelse besvart av 3 213 fulltidsansatte jurister i Danmark, Norge og Sverige. 

 

Mangler digital kompetanse

I den nyeste utgaven av Juristen omtales rapporten, og innsikten om at 48 prosent av juristene engster seg for at de ikke har «nødvendige ferdigheter for å få fullt utbytte av legal-tech-produkter».

Hans-Petter Nygård, CEO i Karnov Group Norway, forteller til bransjebladet at han opplever dette tallet som høyt. 

– Likevel vil jeg begynne med å påpeke at det er hyggelig å se at hele bransjen ser at dette er noe de må forholde seg til i fremtiden og at jurister generelt er motivert for å tilegne seg ny kunnskap om teknologi, sier Nygård i Juristen

Blant jurister mellom 23 og 29 år svarer 45 prosent at de mangler riktig kompetanse for å få fullt utbytte av legal-tech-produkter. 

– Vi har snakket med flere som bekrefter at når de får en nyansatt, så opplever de at den nyansatte ikke nødvendigvis har så stor digital kompetanse, selv om de har vokst opp i en digital verden. Hvis du er flink til å bruke sosiale medier og iPad, så betyr det ikke nødvendigvis at du kan utnytte all funksjonalitet i Lovdata Pro eller lett kan sette deg inn i nye legal-tech-produkter., siteres han på i bransjebladet.

Teknologikompetanse – leders ansvar?

Videre i artikkelen refererer Juristen til funnet om at kun ti prosent av juristene i de skandinaviske landene anser opplæring i digital kompetanse for kun å være deres eget ansvar. 

 

Fra rapporten:

I forlengelsen av dette viste resultatene at 74 % av respondentene valgte enten sin ledergruppe eller nærmeste leder. Dette betyr at tre av fire jurister mener at ledelsen eller
lederen er delvis ansvarlige for å gi dem opplæring i nødvendig digital kompetanse. På flervalgsspørsmål valgte 47 % ledergruppen og 46 % valgte nærmeste leder. 

Kombinert indikerer disse resultatene en stor grad av individuelt ansvar og høye forventninger til ledergruppen/lederen.

Sitatet fra rapporten er også gjengitt i Juristens artikkel. 

– Det er også spennende å nyansere litt. Ser vi for eksempel på alder, ser vi at den «voksne» aldersgruppen peker mer på et personlig eget ansvar, mens den yngre generasjonen peker litt mer på ledelsen. Og flere av de yngre pekte også på utdanningsinstitusjonen, forteller Nygård i Juristen

 

Teknologioptimisme 

I Fremtidens Jurist 2023 kommer det frem at 77 prosent av de spurte mener teknologi vil drive utviklingen av jussbransjen. Økningen er på 30 prosent fra samme undersøkelse i fjor.

– Det er en kraftig økning, og den er enda større om vi kun ser på Norge, og enda større igjen om vi kun ser på advokatbransjen i Norge. Der er det en økning på nesten 40 prosent, forklarer Nygård i artikkelen.

– Hypotesen er at dette skjer fordi ChatGPT og kunstig intelligens er på alles lepper. Vi kan ikke lenger lukke øynene og håpe det går over, vi må forholde oss til teknologien. 

Juristen utgis av Norges Juristforbund og publiseres av Ramsalt Media. Artikkelen ligger også ute på Juristens nettsider.